Sociale Veiligheid

Sociale Veiligheid

Wij willen een bruisend Scouting Charlois Rotterdam zijn, waar we een uitdagend en gevarieerd spelaanbod bieden, zodat jeugdleden zich met plezier kunnen ontwikkelen, bij voorkeur in de frisse buitenlucht. We doen dit met respect en waardering voor elkaar en voor de wereld om ons heen. Dankzij de goede sfeer voelen mensen zich bij ons thuis.

Binnen Scouting Charlois Rotterdam vinden we het belangrijk dat leden in een sociaal veilige omgeving kunnen deelnemen aan leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten.

Wat is sociale veiligheid? 

Sociale veiligheid binnen Scouting Charlois Rotterdam betekent dat leden zich beschermd weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag binnen de vereniging. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we het overtreden van normen (zoals de gedragscode) en de wet, zoals bijvoorbeeld seksuele intimidatie, verduistering, pesten, groepsdruk, geweld, en dergelijke.

Samen met Scouting Nederland zetten wij ons actief in om alle leden te beschermen, zowel op lokaal, regionaal als landelijk niveau. Bewustwording en preventie zijn belangrijke onderdelen die bijdragen aan een sociaal veilige omgeving.

Gedragscode

Scouting Charlois Rotterdam hecht veel belang aan een veilige fysieke en sociale omgeving voor zowel jeugdleden als vrijwilligers. De gedragscode stelt duidelijke grenzen voor het contact met minderjarigen en moet door iedereen die een functie binnen onze scoutinggroep vervult worden onderschreven. We hanteren hierbij de gedragscode van Scouting Nederland. Alle vrijwilligers worden bij aanvang van hun werkzaamheden gewezen op deze code.

Hoewel veel grenzen in het contact tussen vrijwilligers en jeugdleden niet altijd eenduidig zijn, is het belangrijk om te beseffen dat elk kind anders is. Sommige kinderen zoeken troost door op schoot te zitten, anderen hebben behoefte aan een aai over de bol, terwijl weer anderen liever niet aangeraakt worden. Daarom kunnen er geen exacte afspraken worden gemaakt die voor alle kinderen en in alle situaties gelden. Dit is juist goed, omdat nabijheid en fysiek contact voor veel kinderen belangrijk zijn om te kunnen groeien. Er is echter één onmiskenbare grens: seksuele handelingen en contacten tussen vrijwilligers en jeugdleden zijn absoluut ontoelaatbaar.

Voor al onze vrijwilligers geldt de gedragscode, die een aanvulling vormt op het Wetboek van Strafrecht. Dit wetboek bepaalt de juridische grenzen voor de omgang met minderjarigen. De belangrijkste punten uit de gedragscode zijn:

Verklaring Omtrent Gedrag

Voor het bestuur en de groepsraad is dit de reden om alle volwassenen binnen onze groep te vragen een VOG aan te vragen. Dit geldt ook voor vrijwilligers of niet-leden die leiding geven op zomerkampen of personen die regelmatig betrokken zijn bij activiteiten voor de jeugd. Genoeg redenen om een VOG te verplichten.

Aanstellingsbeleid